Kızlık Zarı Nedir?
Vajen girişinin yaklaşık 1 veya 1,5 cm iç kısmında yer alan perde şeklinde pembe kırmızı renkte, yaprak inceliğinde kanlanması bol olan bir yapıdır.Bilinen bir fonksiyonu yoktur.İlk cinsel ilişki sırasında %85 olasılıkla yırtılır.Bazen ikinci,üçüncü ilişki sırasında yırtılma gerçekleşir ve kanama olur. Kızlık zarının yapısı kişiden kişiye değişmektedir.Başta kribriform, anüler, septalı, imperfore olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır.En sık olarak anüler tipte kızlık zarı görülmektedir.
Kızlık Zarı Çeşitleri
Anüler Tip (Halka Tip); kızlık zarının özelliği vajinanın yan duvarlarını çepeçevre sarmasıdır. Anüler tip aynı bir yüzük gibi olup vajen duvarlarına kenarlardan tutunmuştur.Adet kanamasının akabilmesi için yeterli miktarda açıklık bulunmaktadır.bu tip kızlık zarı ilişki sırasında kanamayabilir. Bu durumda kızlık zarının esnekliğinden bahsedilir.muayene edildiğinde esnek kızlık zarı çok kolay bir şekilde anlaşılır.
Muayene sırasında kızlık zarının çok kolay bir şekilde şekil değiştirdiği,serbest bırakıldığında akordion gibi kendi üstünde küçük katlantılar,kıvrımlar oluşturduğu,vajen girişini çok daraltmadığı görülür.Bu özelliklere sahip kızlık zarının esnek olduğu söylenebilir.
Kribriform Tip; bu tip kızlık zarı vajen girişini tamamen kapamış olup adet kanamasının geçişini sağlayan çok sayıda deliği mevcuttur.Tıp dilinde kribriform kevgir,süzgeç anlamındadır.Gerçektende bu tarz kızlık zarı aynı süzgeç gibi deliklidir.Ve ilişki sırasında kanama gerçekleşir.Hatta kanama diğer kızlık zarlarından daha fazla olabilir.Çünkü ilişki sırasında meydana gelecek yırtılmanın boyutları ve yırtığın şekli belirsizdir.
Ayrıca adet dönemlerinde kanın akışı yavaş olduğu için rahatsızlık verebilir.Özellikle bol kanama yaşanan dönemlerde kanın vajende birikmesine sebep olabilir.Bu durumlarda küçük bir cerrahi müdahale ile ağrılar giderilmeye çalışılır.
Septalı Tip; bu tarz kızlık zarı anüler tipe benzer olup tek farkı kızlık zarının kenarları bir uçtan diğer uca ince zar uzantıları ile birbirine tutunmuştur.
Kresentrik Tip; bu tip kızlık zarı anüler tip kızlık zarına benzemekte olup,farkı kanın geçişi için daha dar geçiş bölgesi bırakmasıdır.şekli yarımay,hilal gibidir.eğer yapısı kalın ise ilişkiye izin vermeyebilir.Bu durumda cerrahi müdahale gerekir.
İmperfore Tip; bu tarz kızlık zarı vajen girişini tamamen kapatıp adet kanamasının geçişine izin vermez. Bluğ çağında görülen ilk adet kanaması gerçekleşmez.Ağrılarla acil servise gelen hastanın ameliyat ile kızlık zarı genişletilir ve adet kanamasının rahat akması sağlanır.Tabii ki bu tip kızlık zarı ilişki öncesi ameliyat ile açılmış olur.Ama istenirse aynı işlem sırasında kızlık zarı tamiri yapılabilir.